top of page
  • Foto van schrijverGLOBU

GLOBU Lifestyle: Wees lief voor jezelf!

Bijgewerkt op: 13 dec. 2021



Wat zeg je tegen jezelf wanneer je iets vergeten bent of een blunder of fout hebt gemaakt? We zijn meestal aardig tegen anderen, maar waar het onszelf betreft kunnen we behoorlijk kritisch zijn.




"Door te kritisch te zijn kan het je zelfvertrouwen aantasten"


Soms zijn we onszelf niet eens bewust van hoe kritisch we eigenlijk naar onszelf zijn. Maar net zoals jij het fijn vindt wanneer iemand lief tegen je doet, zo mag je ook lief naar jezelf zijn. Maar waarom zijn we eigenlijk zo kritisch naar onszelf? Hiervoor moeten we vaak terug naar onze kindertijd.


Volgens cognitieve gedragstherapie is onze innerlijke stem namelijk afkomstig uit dat deel van ons bewustzijn dat sterk beïnvloed is door de omgangsregels die je als kind leert. Maar het kan ook ergens anders aan liggen. Het is belangrijk om je innerlijke criticus te lokaliseren en te ontmantelen. Hoe? Dat leggen we hieronder uit.


Visualisatie oefening

Probeer deze visualisatie om je innerlijke criticus te ontmantelen, een meer koesterende stem in jezelf te vinden en je zelfvertrouwen te verbeteren.

  1. Innerlijke criticus ontmantelen: Denk aan de laatste keer dat je jezelf kritisch toesprak. Probeer dit nu te neutraliseren door te bedenken hoe een liefdevolle ouder hetzelfde voorval tegen zijn kind zou praten.

  2. Een koesterende stem ontwikkelen: Om een meer koesterende stem te ontwikkelen kan het helpen om troostende, motiverende zinnen op te schrijven - die elke liefdevolle ouder tegen zijn kind zou zeggen.

  3. Herhaal deze zinnen - bijvoorbeeld 'Het is oké, de volgende keer gaat het vast beter' - zodat ze in je onderbewustzijn geprent worden.

Wanneer?

Oefen dit dagelijks tot je innerlijke criticus overgenomen is door een krachtige, koesterende, ouderlijke stem. Merk op hoe vriendelijk je tegen jezelf praat en hoeveel beter je je daardoor voelt. Je zult bemerken dat je zelfvertrouwen toeneemt en dat je liever voor jezelf bent en naar anderen. Een lieve wereld begint bij jezelf... wees lief voor jezelf!


Lief voor jezelf zijn is ook jezelf verwennen! Klik op onderstaande banners om wat leuke gifts en gadgets te kopen voor jezelf of een geliefde.



96 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page