top of page
  • Foto van schrijverGLOBU

GLOBU Health: Het geheim van kleur bekennen in je dieet

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022

Wist je dat kleur invloed heeft op je stemming? We kunnen ook je persoonlijkheid en karaktereigenschappen in een kleur uitdrukken. Wist je dat de kleur van voedsel invloed heeft op je lichaam? Elke kleur heeft zijn eigen kracht? Wist je dat je favoriete kleur vaak ook je favoriete groenten en/of fruit is? Lees over het geheim van kleurrijk eten in dit artikel. 
Sharing = Caring

Ik zat op het strand met een dierbare vriendin en vroeg haar wat je favoriete fruit is? Meloen, aardbei en mango zei ze. Ik vroeg haar... en wat zijn je lievelingskleuren? Groen, rood en beige. Grappig dat dit precies de kleuren zijn van haar lievelingsfruit. Dat gaf smaak voor verder onderzoek...De resultaten zijn verrassend en leuk. Ik deel ze graag met je.

Kleur bekennen van binnen naar van buiten

Je weet misschien al iets over de invloed van kleur en zijn kracht op ons leven. Je kunt je bijvoorbeeld heel blij en energiek voelen bij gele kleuren. Of je kunt gevoelens van liefde krijgen als je aan de kleur rood denkt. In een aantal tests, vooral in het bedrijfsleven, worden persoonlijkheden en karaktereigenschappen in kleuren uitgedrukt.


Oranje mensen hebben de neiging resultaatgericht te zijn en houden ervan aandacht te krijgen. Geweldig voor ons Oranje team. Soms kleden we ons in de kleur van hoe we ons voelen. Daarmee breng je je gevoelens naar buiten via de kleur van je kleding. Door nu kleurrijk te eten brengen we de kracht en het gevoel van buiten naar binnen.


Kleurrijk voeding spreekt aan en is gezond

Vaak spreekt voedsel met een mooie kleur ons erg aan. We houden vaak niet echt van onnatuurlijke, doffe kleuren. Heb je er wel eens over nagedacht welke kleur voedsel je vaak op tafel zet? We zetten vaak steeds weer dezelfde kleuren voedsel op tafel. Dit terwijl er zoveel variatie in kleuren is.


Wist je dat kleurrijke groenten en fruit niet alleen mooi zijn, maar dat ze krachtige effecten hebben boordevol gezonde voedingsstoffen. Elke kleur heeft zijn eigen positieve effect op onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om dagelijks kleur in ons dieet op te nemen.Hieronder de verschillende kleuren met hun werking 

1. Rood voedsel: verwarmend, stimulerend en geeft kracht

2. Oranje voedsel: versterkend, kalmerend en eetlustbevorderend

3. Geel voedsel: harmoniserend, laxerend en reinigend

4. Groen voedsel: Kalmerend en verzachtend

5. Blauw voedsel: Antiseptisch, kalmerend en rustgevend

6. Indigo voedsel: Versterkend .

7. Paars voedsel: Creativiteit verhogend

1. Rode voeding: Verwarmend, stimulerend en geeft kracht

Rood voedsel is goed voor je nieren, blaas en spieren en zijn krachtige antioxidanten. Voorbeelden zijn tomaten, rode paprika, watermeloen, kersen, veenbessen, frambozen, bieten, en aardbeien. Het is het lycopeen dat tomaten en watermeloen hun rode kleur geeft. Rode paprika's bevatten veel bèta-caroteen. Deze stimuleren het immuunsysteem. Bessen zijn een goede bron van vezels en vitamines, zoals vitamine C.

2. Oranje voeding: Versterkend, kalmerend en eetlust bevorderend

Oranje voedsel is goed voor je haar, tanden, huid, ogen, haar, botten. Dit komt door de grote hoeveelheid bèta-caroteen. Oranje voedsel bevat ook veel vitamine B6. Dit zorgt voor een verhoogde weerstand, stimuleert je spijsvertering, zorgt voor de vorming van rode bloedlichaampjes en een goede werking van het zenuwstelsel.


Probeer meloen, papaja, zoete aardappel, sinaasappel, wortels, oranje paprika, pompoen, mango's, perziken, abrikozen of een andere of groente aan je menu toe te voegen! Oranje vruchten en groenten zijn goede bronnen van bèta-caroteen, antioxidanten en vezels.

3. Gele voeding: Harmoniserend, laxerend en reinigend

Gele voeding is goed voor je maag, lever en zenuwstelsel. Voorbeelden zijn maïs, gele paprika, gele pompoen, bananen, citroenen, grapefruits, aardappelen of andere zongekleurde producten. Aardappelen en bananen zijn geweldige bronnen van kalium, noodzakelijke mineralen voor de cardiovasculaire gezondheid. Grapefruit en citroenen zitten boordevol vitamine C.

4. Groene voeding: Kalmerend en rustgevend

Groene voeding is o.a. goed voor je ogen, je haar, je huid en je immuunsysteem, onder andere. Ga voor groen! Groene groenten of vruchten zoals broccoli, peren, groene bonen, selderij, witte druiven, artisjokken, courgette, spinazie, sla, doperwten, komkommer, avocado, kiwi's, spruitjes of limoenen zijn niet alleen super lekker, maar ook super gezond. Groene groenten en fruit zitten boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamine A en C. Wist je dat broccoli en kool sterke antikanker voedingsmiddelen zijn?
5. Blauwe voeding: Antiseptisch, slaapverwekkend en kalmerend

Blauwe voeding zorgt voor een goede slaap en een ontspannen nachtrust zonder nachtmerries. Voorbeelden van blauw voedsel zijn rozijnen, bramen, bosbessen, pruimen, paddestoelen. Dit zijn voedzame vruchten die als antioxidant werken.

6. Indigo voeding: Versterkend

De kleur Indigo ligt tussen blauw en paars. Voorbeelden zijn vijgen en radicchio. Ze zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook extra gezond. Het pigment dat groenten hun kleur geeft is een bijzonder krachtige antioxidant. Dit voorkomt celbeschadiging en helpt in de strijd tegen kanker.


Vijgen zijn uitstekende bronnen van vezels en kalium, en ze bevatten ook veel vitaminen en mineralen. Vooral veel vitamine A, B en C. Bij de groep mineralen moet je denken aan: kalium, fosfor, calcium en magnesium. Dit zijn heel belangrijke mineralen voor ons lichaam. Vooral calcium is essentieel voor je botten en tanden.

7. Paarse voeding: Creativiteit en antibacterieel

Het eten van paars voedsel heeft een zeer sterk kalmerend effect. Paars voedsel is goed om veroudering tegen te gaan. Dit komt door de vele antioxidanten en vitamine E. Vitamine E regelt de vorming van rode bloedcellen. Het onderhoudt je spier- en andere weefsels en is belangrijk voor je weerstand. Aubergine, bloeiende boerenkool, rode of paarse uien, rode druiven en pruimen zijn allemaal heerlijke keuzes. Rode druiven bevatten reserve atrofie, wat goed is om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Tip van GLOBU Health: 7 kleuren voor 7 dagen

Iedereen weet inmiddels dat het belangrijk is om zo gevarieerd mogelijk te eten. Je krijgt de nodige vitaminen en mineralen binnen om goed te functioneren, gezond te zijn en gezond te blijven.


Als je niet weet wat je vandaag moet koken? Laat je inspireren door alle kleuren van de regenboog. Zeven verschillende kleuren voor elke dag van de week. Zeven dagen om weer iets anders te bedenken. Bijvoorbeeld, eet rood voedsel op maandag, geel voedsel op dinsdag, oranje voedsel op woensdag, blauw voedsel op donderdag, groen voedsel op vrijdag, indigo voedsel op zaterdag en paars voedsel op zondag. Er zijn genoeg keuzes voor elke kleur, dus afwisseling is er genoeg.

Beken kleur in je dagelijkse voedsel. Laat je inspireren door de kleuren van de regenboog. En als je wilt, kun je ook je dagelijkse outfit afstemmen op dezelfde kleuren. Geweldig toch?

Deel je ervaring

Vind je dit een waardevol artikel voor je gezondheid en vitaliteit? Help ons dan dit artikel te verspreiden door het te delen met anderen op je social media. Deel bijvoorbeeld op je social media. Ook heel leuk als je een reactie achterlaat.

GLOBU Health Give Love Be United in a healthier world. Copyright GLOBU 2020


65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page