top of page
  • Foto van schrijverGLOBU

GLOBU Health: Supersnel je lichaam boosten

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022


Superfood is supergoed voor je gezondheid. Superfood, raw food, vegan food, fastfood. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten food dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel lees je meer over superfood, raw food en het verschil hiertussen. 
Wat is gezonde voeding?

Hoe gek het ook mag lijken, laten we eerst beginnen met het definiëren van voedsel. Tegenwoordig proppen we van alles in onze mond. Je zou bijna vergeten waarom we eigenlijk eten. De functie van voedsel is het lichaam optimaal te voorzien van energie, bouwstoffen en regulerende stoffen. Deze worden ook wel voedingsstoffen genoemd.


Voedingsstoffen zijn nodig om nieuwe weefsels en cellen te vormen en om de structuur en functie van de nieuwe weefsels en cellen in stand te houden. Voedsel bevat zowel zogenaamde macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) als micronutriënten (vitamines, mineralen en aminozuren). Macro- en micronutriënten zorgen ervoor dat het lichaam zo goed mogelijk functioneert.Waarom extra focus op gezonde voeding?

Zo nu en dan verbaas ik me erover dat mensen het lichaam als een soort vuilnisbak gebruiken. Mensen stoppen van alles in hun mond zonder na te denken over wat erin gaat. Het lichaam gebruikt voeding om ervoor te zorgen dat alle organen, cellen en andere delen goed functioneren.


Wat niet nodig is, wordt omgezet in afvalstoffen en wordt door het lichaam afgevoerd. Als er echter te veel afvalstoffen geproduceerd worden, gaan de dingen in de 'goed geoliede machine' kapot. Zoals bij een lopende band: als een onderdeel stuk gaat, heeft dat invloed op andere onderdelen. Daarom is goed onderhoud van het lichaam belangrijk. Dat doen we door zo veel mogelijk gezonde voeding te eten. Jezelf af en toe een power boost geven is heel goed voor je. Zo'n powerboost bestaat bijvoorbeeld uit superfoods en raw food.

Wat is superfood?

Superfood is een soort voedsel dat je lichaam optimaal ondersteunt, zodat het goed kan functioneren. Superfoods bevatten een hoge dosis vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Elke soort groente of fruit bevat deze voedingsstoffen, maar er zijn voedingsmiddelen die er bovenuit steken.


Een superfood bevat, in de perfecte verhouding, verschillende stoffen die je lichaam nergens anders kan krijgen. Superfood heeft ook een goede invloed op je bloeddruk, cholesterolgehalte en de "energiehuishouding" van je lichaam. Je kunt altijd superfood eten. Er zijn geen schadelijke effecten en er zijn geen gevallen bekend waarin superfood tot allergische reacties heeft geleid.Wat is raw food?

Terwijl het bij superfood gaat om de mineralen, vitaminen en aminozuren, gaat het bij raw food meer om de bereiding van het voedsel. Raw food is biologisch en niet genetisch gemanipuleerd voedsel dat niet hoger dan 38 tot 40 graden verhit wordt. Bij raw food wordt het voedsel niet hoger verhit dan lichaamstemperatuur.


Zo blijven de vitaminen, enzymen en mineralen in het rauwe voedsel aanwezig en blijft de smaak behouden. Raw food omvat groenten, fruit, noten, zaden en kiemen. Eigenlijk alles wat je uit de grond haalt of van bomen en struiken kunt plukken. Het voordeel van raw food is dat het je lichaam voedt, sneller herstelt en je meer energie geeft.


Nadelen en voordelen van superfood? 

Er zijn geen nadelen aan het eten van superfoods. Het enige argument dat je zou kunnen hebben is dat het duurder is dan gewone gezonde voeding. Tegenwoordig kun je superfoods zoals chlorella, spirulina en maca poeder voor weinig geld kopen bij de drogist of zelfs in de supermarkt.


Het is echter goed om in de gaten te houden hoe je eigen lichaam op deze superfoods reageert. Veel superfoods zoals tarwegras of goji bessen kun je zelf kweken op je balkon of in je tuin. Het is een ware ervaring en ontdekkingsreis om te zien hoe de zaden uitgroeien tot werkelijke planten.


Hoe krijg je snel een gezonder lichaam? 

Het belangrijkste aandachtspunt voor een goed functionerend lichaam en een goede gezondheid is en blijft gezonde voeding. Hoe cliché het ook klinkt, het is belangrijk dat je elke dag voldoende vitaminen, mineralen en aminozuren binnenkrijgt. Genoeg water drinken is ook essentieel.


Af en toe een lekker frietje of een snack eten is helemaal niet slecht, alleen met mate. Door bewust te eten en je bewust te zijn van waarom je eet, zul je al gauw stap voor stap gezondere eetgewoonten aannemen. Je zult merken dat je je al gauw beter voelt als je beter let op wat je eet.


Deel je ervaring

Vind je dit artikel waardevol voor je gezondheid en vitaliteit? Help dan dit artikel over supersnel je lichaam boosten te verspreiden door het met anderen te delen. Deel dit bericht bijvoorbeeld op je sociale media. We vinden het ook leuk als je een reactie achterlaat!


Copyright GLOBU 2021
25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page