• GLOBU

GLOBU Health: Probiotica goed tegen baby darmkrampjes

Bijgewerkt: 17 okt 2020

Veel pasgeborenen hebben in de eerste maanden van hun leven last van baby darmkrampjes en huiduitslag. Dit wordt veroorzaakt door het nog niet goed functioneren van de darmflora. Darm en huidproblemen zijn nauw met elkaar verbonden. Het darmslijmvlies speelt hierin een cruciale rol. Als deze niet goed functioneert krijgt een baby last van darmkrampjes en huiduitslag. In dit artikel lees je meer over waarom probiotica een goede aanvulling op de goede bacteriën is en hoe het goed helpt ter preventie of ter voorkoming van darmkrampjes.

Wat is gezonde darmflora?

De darmflora is de benaming voor vele soorten micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) die in de darmen voorkomen. De darmflora kent goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën ondersteunen de spijsvertering en het immuunsysteem. Goede bacteriën zorgen ervoor dat de slechte bacteriën niet kunnen groeien en zorgt voor herstel van het darmslijmvlies: de belangrijkste barrière tegen indringers. De slechte bacteriën verstoren de spijsvertering en verzwakken het lichaam door de vorming van gifstoffen. Als de verhouding tussen deze twee bacteriën in evenwicht is, dan heb je een gezonde of evenwichtige darmflora.   


Waarom krijgen baby’s darmkrampjes?

Vóór de geboorte is een baby beschermd in de baarmoeder, hetgeen een steriele omgeving is. Zolang een baby in de baarmoeder leeft, is er nog geen darmflora gevormd bij een baby. Ook leven er in de baarmoeder geen bacteriën. De baby is op natuurlijke wijze beschermd tegen schadelijke bacteriën. Pas tijdens en na de geboorte komt een kind in aanraking met alle mogelijk schadelijke en onschadelijke micro-organismen. Vanaf dit moment gaat de darmflora zich vormen. De darmflora gaat aan de slag om de spijsvertering en immuunsysteem te ondersteunen. Belangrijk is nu dat er zoveel mogelijk goede bacteriën aanwezig zijn om de slechte bacteriën te kunnen bestrijden. Vaak is dit nog niet het geval. Daardoor krijgt een baby last van darmkrampjes en/ of huiduitslag. Heel vervelend en zielig voor de baby en de moeder natuurlijk. 

Immuunsysteem in de darm en huiduitslag

Een gezonde darmflora is niet alleen belangrijk voor een goede darmwerking, maar ook voor het goed functioneren van het darmslijmvlies. Het darmslijmvlies heeft een belangrijke functie in het immuunsysteem van het lichaam. Het is namelijk de belangrijkste barrière, oftewel weerstand, tegen indringers. Wanneer het darmslijmvlies niet optimaal functioneert, raakt de weerstand ontregelt. Dit kan leiden tot ontstekingsreacties, onder ander in de darmpjes en de huid. Het immuunsysteem van huid en slijmvliezen is nauw met elkaar verbonden. Een reactie op één plaats kan leiden tot een reactie op een andere plaats, bijvoorbeeld huid exceem of huiduitslag. 
Goede bacteriën aanvullen met Probiotica

Je kunt helpen met het ontwikkelen van een gezonde darmflora bij een baby. Hierdoor zal een baby minder last hebben van darmkrampjes en huiduitslag. Daarnaast verbetert het ook  het immuunsysteem. De darmen kunnen worden aangevuld met probiotica,  goede bacteriën. Zo wordt een gezonde darmflora ontwikkeld. Of kan er beter herstel plaatsvinden  na een ziekte. Probiotica wordt als volkomen lichaamseigen beschouwd en kan bij zeer jonge kinderen, zonder risico, worden ingezet. Tegenwoordig zijn probiotica in alle soorten verkrijgbaar: capsule, pilletjes en poedervorm. Voor een baby is het raadzaam om een poedervorm te gebruiken. Dit kan gemakkelijk gecombineerd worden met borstvoeding. Of het kan worden opgelost in babyvoeding, melk, vruchtensap of water. 

Een optimale weerstand en gezonde huid met probiotica

Door het regelmatig gebruiken van probiotica kan overmatige reacties in de darm, slijmvliezen en huid, zoals exceem of een allergische reactie worden verminderd. Ook kun je ervoor kiezen om het vetzuur gammalinoleenzuur (GLA) als suppletie te gebruiken. GLA is een belangrijke voedingsbodem voor het darmslijmvlies. Dit kun je mengen in de babyvoeding, melk of vruchtensap, maar kun je als moeder ook zelf innemen. Het vetzuur wordt namelijk via de moedermelk doorgegeven aan de baby. 

Advies voor het verhelpen van darmkrampjes en huiduitslag

Zoals je hebt kunnen lezen wordt een baby vaak geplaagd door darmkrampjes in combinatie met huiduitslag. Om dit te verhelpen of te verlichten is het belangrijk dat een gezonde darmflora wordt ontwikkeld en het darmslijmvlies zo snel mogelijk volgroeid. Dit kan door meer goede bacteriën aan te maken. De goede bacteriën kunnen worden aangevuld met een speciale probiotica voor pasgeboren baby's. Door het inzetten van probiotica worden ontstekingsreacties geremd en kunnen darmkrampjes en huidproblemen structureel worden verminderd.  


Deel je ervaring

Vind je dit artikel waardevol? Help dan mee dit artikel te verspreiden door het te delen met anderen. Deel bijvoorbeeld op je social media. Ook heel leuk als je een reactie achterlaat.


GLOBU Economy Give Love Be United in a wealthier world. Copyright GLOBU 2020

#darmkrampjes #baby #probiotica
20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Follow Us

  • Facebook

©2020 designed by GLOBU
KvK 76512444