top of page
  • Foto van schrijverGLOBU

GLOBU Health: Probiotica goed tegen baby darmkrampjes

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022

Veel pasgeborenen hebben in de eerste levensmaanden last van darmkrampjes en huiduitslag. Dit wordt veroorzaakt doordat de darmflora nog niet goed werkt. Darm- en huidproblemen zijn nauw met elkaar verbonden. Het darmslijmvlies speelt een cruciale rol. Als het niet goed functioneert krijgt een baby last van darmkrampjes en huiduitslag. In dit artikel lees je meer over waarom probiotica een goede aanvulling zijn op de gezonde darmbacteriën en hoe het helpt om krampjes te voorkomen of te verhelpen.

Wat is gezonde darmflora?

De darmflora is de naam voor de vele soorten micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) die in de darmen voorkomen. De darmflora heeft goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën ondersteunen de spijsvertering en het immuunsysteem.


Goede bacteriën voorkomen dat de slechte bacteriën groeien en herstellen het darmslijmvlies: de belangrijkste barrière tegen indringers. De slechte bacteriën verstoren de spijsvertering en verzwakken het lichaam door de vorming van gifstoffen. Als de verhouding tussen deze twee bacteriën in evenwicht is, dan heb je een gezonde of evenwichtige darmflora.


Waarom krijgen baby’s darmkrampjes?

Vóór de geboorte wordt een baby beschermd in de baarmoeder, die een steriele omgeving is. Zolang een baby in de baarmoeder leeft, heeft zich in een baby geen darmflora gevormd. Ook leven er geen bacteriën in de baarmoeder. De baby is van nature beschermd tegen schadelijke bacteriën. Pas tijdens en na de geboorte komt een kind in contact met alle mogelijk schadelijke en onschadelijke micro-organismen.


Vanaf dit moment begint de darmflora zich te vormen. De darmflora begint te werken om de spijsvertering en het immuunsysteem te ondersteunen. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk goede bacteriën aanwezig zijn om de slechte bacteriën te kunnen bestrijden. Vaak is dit niet het geval. Daardoor krijgt een baby last van darmkrampjes en/of huiduitslag. Erg vervelend en verdrietig voor de baby en niet prettig voor de kersverse ouders.

Immuunsysteem in de darm en huiduitslag

Een gezonde darmflora is niet alleen belangrijk voor een goede darmwerking, maar ook voor de goede werking van het darmslijmvlies. Het darmslijmvlies heeft een belangrijke functie in het immuunsysteem van het lichaam. Het is namelijk de belangrijkste barrière, of weerstand, tegen indringers.


Wanneer het darmslijmvlies niet optimaal functioneert, raakt de weerstand verstoord. Dit kan leiden tot ontstekingsreacties, ook in de darmen en in de huid. Het immuunsysteem van de huid en de slijmvliezen zijn nauw met elkaar verbonden. Een reactie op de ene plaats kan leiden tot een reactie op een andere plaats, bijvoorbeeld huideczeem of huiduitslag.
Goede bacteriën aanvullen met Probiotica

Je kunt de ontwikkeling van een gezonde darmflora bij een baby bevorderen. Daardoor zal een baby minder last hebben van darmkrampjes en huiduitslag. Bovendien verbeter je ook het immuunsysteem. De darmen kunnen bijvoorbeeld aangevuld worden met probiotica, goede bacteriën. Zo wordt een gezonde darmflora ontwikkeld. Of er kan een beter herstel optreden na een ziekte.


Probiotica worden beschouwd als volledig lichaamseigen stof en kunnen zonder gevaar bij heel jonge kinderen gebruikt worden. Tegenwoordig zijn probiotica in allerlei soorten verkrijgbaar: capsules, pillen en poedervorm. Voor een baby is het aan te bevelen een poedervorm te gebruiken. Dit kan gemakkelijk gecombineerd worden met borstvoeding. Of het kan opgelost worden in babyvoeding, melk, vruchtensap of water.

Een optimale weerstand en gezonde huid met probiotica

Regelmatig gebruik van probiotica kan buitensporige reacties in de darmen, slijmvliezen en huid, zoals eczeem of een allergische reactie, verminderen. Je kunt er ook voor kiezen om het vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA) als supplement in te nemen. GLA is een belangrijke voedingsstof voor het darmslijmvlies. Je kunt het door babyvoeding, melk of vruchtensap mengen, maar als moeder kun je het ook zelf innemen. Dit komt omdat het vetzuur via de moedermelk aan de baby wordt doorgegeven.

Advies voor het verhelpen van darmkrampjes en huiduitslag

Zoals je gelezen hebt, wordt een baby vaak geplaagd door darmkrampjes in combinatie met huiduitslag. Om dit te verhelpen of te verlichten is het belangrijk om zo snel mogelijk een gezonde darmflora te ontwikkelen en het darmslijmvlies te laten rijpen. Dit kan gedaan worden door de aanmaak van meer goede bacteriën te stimuleren. De goede bacteriën kunnen aangevuld worden met een speciaal probioticum voor pasgeborenen. Door probiotica te gebruiken worden ontstekingsreacties geremd en kunnen darmkrampjes en huidproblemen structureel verminderd worden.


Deel je ervaring

Vind je dit artikel waardevol? Help dan mee dit artikel te verspreiden door het te delen met anderen. Deel het bijvoorbeeld op je sociale media. Ook erg leuk als je een reactie achterlaat.


Copyright GLOBU 2020

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page