Gezien de tijd die we hebben om nieuwe dingen te leren, wil ik je meer vertellen over een heel leuke interactieve manier om via video bij elkaar te komen: Zoom! Met Zoom kun je elkaar zien, maar je kunt ook kiezen om elkaar alleen te horen. In dit artikel lees je meer over hoe je Zoom kunt gebruiken om met andere mensen in contact te komen.
Sharing = Caring
De afgelopen weken was het ons niet toegestaan elkaar fysiek te ontmoeten. Ik realiseerde me hoe erg het eigenlijk is voor de mensen die altijd (onvrijwillig) alleen zijn en in eenzaamheid leven. Mensen die om de een of andere reden niet naar buiten kunnen. En toen kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan een interactieve bijeenkomst met Zoom!
Zo nieuwsgierig als ik ben, ging ik erheen en probeerde het uit. Geweldig. Super leuk. Super cool. En je voelt je echt verbonden met de mensen die vanuit verschillende plaatsen inloggen. En het is ook leuk om een kijkje in hun huizen te krijgen. Ik ben blij dat ik deze technologie met je kan delen, wie weet inspireert het jou om ook op deze manier contact te maken.
Even om te beginnen: Wat is Zoom precies?
Zoom is een Cloud dienst waarmee je een virtuele vergadering kunt houden. Je kunt dit doen met een grotere groep of 1 op 1. Met familie, vrienden of collega's. Alsof je met z'n allen aan een grote tafel zit, maar dan via het Internet. Je moet op zijn minst een microfoon en luidspreker op je PC aangesloten hebben en eventueel een webcam voor video. Op een laptop is dit meestal al ingebouwd, net als op je mobiele telefoon.
Virtueel vergaderen of video interactief lesgeven/ coachen
Je kunt enkele uren zoomen met familie, vrienden, collega's, cliënten, leerlingen of coach. Als je het opneemt dan kun je de opname aan het eind van de sessie doorsturen. Je kunt opnemen in de cloud, of op je eigen PC/mac. De opnamen van de Zoom sessies kunnen ook in een leeromgeving geplaatst worden en gebruikt worden als online materiaal voor je online leeromgeving of opleidingen. Video coachingsessies werken echt geweldig.
Hoe werkt Zoom dan?
Met Zoom kun je elkaar zien, maar je kunt ook kiezen om elkaar alleen te horen. Er zit een chatfunctie in, je kunt je scherm delen, de muis overnemen en meteen een opname maken! Er zit een chatfunctie in, je kunt je scherm delen, de muis overnemen en tegelijk ook een video/geluidsopname maken met de recorder of een printscreen maken! De deelnemers maken zelf een opname. Ik heb het betaalde account voor mijn video coachingsessies en het werkt geweldig.
Stappenplan om aan de slag te gaan met Zoom?
1. Sluit je webcam aan
De meeste laptops hebben een ingebouwde webcam. Dit is niet het geval bij een desktop computer. Sommige beeldschermen hebben ingebouwde camera's, maar het is goed mogelijk dat je een webcam moet toevoegen. Dit hoeft geen fortuin te kosten. De prijzen variëren, maar je hebt niets bijzonders nodig. Gewoon een camera met een redelijke resolutie en een ingebouwde camera. Je kunt kijken of het werkt in een van de camera-apps van Windows.
2. Meld je aan voor Zoom
Ga naar Zoom: https://zoom.us/ en klik op de knop 'Aanmelden, het is gratis' rechts bovenaan de pagina. Voer je emailadres in en wacht tot je een bevestigingsmail krijgt. Je moet dan op de account activatie link klikken. Je wordt dan door het wachtwoordbeschermingsproces voor je account geleid. Je krijgt de mogelijkheid om mensen die je kent uit te nodigen om je aan te melden voor Zoom. Natuurlijk kun je dit ook gewoon overslaan als je dat liever doet.
3. Download Zoom-software
Klik op de link om naar je zojuist aangemaakte account te gaan, klik dan op het menu Resources rechts bovenaan de pagina en kies dan "Download Zoom Client". De primaire software om te downloaden staat bovenaan de pagina. Er zijn ook browserextensies voor Firefox en Chrome en een plug-in voor Outlook. Er zijn ook mobiele apps beschikbaar die je op je Apple of Android toestel kunt installeren.
4. Host een vergadering
Doorloop de installatie van Zoom Client for Meetings en als die voltooid is, klik je op de 'Sign In' knop voor je je e-mail adres en wachtwoord invoert. Klik op de 'New Meeting' knop om een nieuwe videoconferentie op te zetten en je zou beelden van je webcam moeten zien. Je wordt ook gevraagd je luidsprekers en microfoon te testen. Je kunt mensen uitnodigen om aan je vergadering deel te nemen door op de 'Invite' knop te klikken en e-mails te sturen vanuit de app.
5. Plan een vergadering
Hoewel niets je ervan weerhoudt om op ad hoc basis vergaderingen te organiseren, is het voor alle betrokkenen een beter idee als ze op een bekende tijd gepland worden. Klik op het eerste scherm van de Zoom toepassing op de knop 'Schedule' en vul de gegevens in, zoals een datum, tijd en onderwerp, en kies de agenda waarmee de vergadering georganiseerd zal worden - Outlook, Google Calendar of iets anders - en klik weer op de knop 'Schedule'.
6. Neem deel aan een Zoom vergadering
Je kunt op verschillende manieren aan een vergadering deelnemen. Als je een e-mail of agenda uitnodiging voor een vergadering ontvangt, hoef je alleen maar op de link te klikken om te beginnen deelnemen. Je kunt ook op de Join knop klikken op het hoofdscherm zoom en een meeting ID of persoonlijke linknaam invoeren die met je gedeeld is. Je kunt kiezen of je via video, audio of beide verbinding wilt maken, net als alle anderen die bij de vergadering betrokken zijn.
7. Chatten, bestanden delen en reacties
Behalve het delen van audio en video is het ook mogelijk bestanden te delen via de chatfunctie van Zoom. Beweeg je muis over het video venster en onderaan het scherm verschijnt een reeks knoppen. Door op Chat te klikken kun je tekst-gebaseerde berichten sturen naar deelnemers aan de vergadering - ideaal voor het delen van codes, telefoonnummers, enzovoort - en ook bestanden versturen. 'Reacties' zijn een eenvoudige manier om een duimpje omhoog of een klappende emoji naar de groep te sturen.
8. Schermopname delen
Zoom biedt ook talrijke mogelijkheden via de knop Scherm delen. Je kunt een whiteboard openen waarop iedereen kan schrijven of tekenen, de inhoud van een venster dat je op je bureaublad open hebt staan delen, of een deel van je scherm delen om demonstraties te geven.
9. Video of audio opname recorden
Als je de gastheer van een vergadering bent, kun je op de opnameknop onderaan het scherm klikken om de video van een vergadering op te nemen. Andere deelnemers kunnen alleen met toestemming van de gastheer beginnen met opnemen. Met één klik begin je met opnemen. Als je een Zoom vergadering begint te hosten, ga dan naar de menubalk en klik dan op "Record" om met één klik te beginnen opnemen. Je kunt dit ook tijdens de sessie doen.
Voor een visuele uitleg ga je naar de eenvoudige hoe werkt Zoom handleiding op het Youtube kanaal:
Lekker Zoomen maar!
Deel je ervaring
Vind je dit artikel waardevol? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Deel het bijvoorbeeld op je sociale media. Ook erg leuk als je een reactie achterlaat.
Opmerkingen